duminică, 25 octombrie 2015

Italia: Vila Reale din Marlia

Ti-am mai promis o poveste despre gradinile unei vile din Italia si uite ca  ma  tin de cuvant. Daca data  trecuta am povestit despre  gradinile vilei Garzoni, astazi o sa  iti povestesc despre gradinile Vilei Reale din Marlia. Vila se afla foarte aproape de vila  Garzoni si implicit aproape de Lucca. De fapt, vila  Reale se afla  la cativa kilometri de Lucca, asa ca  este usor sa ajungi la ea. Daca este sa  fac o comparatie intre cele doua, nu stiu pe care sa o  aleg, pentru ca  fiecare are farmecul ei aparte. Cred ca vila Garzoni este mai impunatoare si iti da senzatia ca este vorba despre o lume aparte, in care nu se poate intra usor, pe cand vila Reale pare foarte romantica, misterioasa si inofensiva. Dar te las sa citesti articolul, sa te uiti la poze si apoi sa imi spui care este si parerea ta.
Gradina cu lamai
 

Vila Reale a avut  un trecut destul de zbuciumat, deoarece de-a lungul timpului, incepand cu epoca  medievala, a schimbat un sir lung de stapani. Dintre  toti acestia se remarca Elisa Bonaparte Baciocchi, sora  lui Napoleon si printesa de Lucca, care, in anul 1806 a  cumparat  proprietatea. Din acel moment vila  a capatat  numele de "Reale", datorita  titlului Elisei de  Regina a  Etruriei. Printesa Elisa  s-a  atasat foarte  mult de  aceasta  vila, fapt  dovedit de numeroasele lucrari efectuate  pe  proprietate, din ordinul ei. In 1814 insa, dupa  caderea lui Napoleon,  Elisa a trebuit sa paraseasca  regatul, iar vila a devenit resedinta de vara a Ducelui Carlo Ludovico de Bourbon, conducatorul proaspatului Ducat Lucca. Abia in 1923 contele si contesa Pecci Blunt au decis sa  cumpere vila cu scopul de a  o restaura si de a o deschide publicului larg.
Acum, ca si suprafata, gradinile  Vilei Reale sunt  mult mai intinse decat cele ale vilei Garzoni. Apoi, ca si nivel de complexitate, gradinile  vilei Reale sunt  mult mai complexe, avand incorporate o serie de ansambluri arhitecturale deosebite. Cat priveste gradul de restaurare al structurilor arhitecturale, am  fost putin dezamagita, deoarece ma asteptam ca acestea sa  fie reconditionate sau cel putin mult mai ingrijite. Am inteles insa ca se lucreaza la reamenajarea parcului, primul pe lista  fiind  lacul de pe  proprietate. Tocmai din cauza lucrarilor de reamenajare a lacului, ni s-a recomandat sa urmam traseul scurt, care nu trecea prin zona lacului. Oricum, si acest traseu a  fost frumos si ma  gandesc ca  vara, atunci cand toate florile sunt  inflorite, este si mai frumos si romantic sa te  plimbi prin aceasta gradina.
Dupa ce  treci de poarta ai impresia ca ai ajuns pe un camp, cu cativa copaci si cateva  poteci inguste. Adevarul este ca aceste  gradini cuprind o  zona  foarte generoasa de gazon. Fara  rondouri de  flori, graduri vii sau alte  asemenea. Punctele de  interes le  descoperi insa  urmand  harta pe care o primesti atunci cand cumperi  biletele.


 
Prima data ajungi la  Vila  Episcopilor, care a  fost construita in anii 1600 pe locul unui vechi castel medieval al episcopului de  Lucca. Vila a  devenit parte a parcului datorita insistentelor Elisei Bonaparte si se mandreste cu o terasa panoramica, de unde poti admira lacul si cu o capela  micuta. Vila in sine este in paragina, deoarece zidurile sunt deteriorate si multe geamuri sunt sparte. Se vede clar ca necesita o restaurare de urgenta si sper sa aiba parte de aceasta cat mai curand. Cat despre capela, aceasta este inchisa, tot pentru ca  necesita lucrari ample de reconditionare.
Capela Vilei Episcopilor si in spate, stanga, Grota lui Pan




 
Dupa ce  "admiri" Vila Episcopilor, treci mai departe si ajungi la Grota lui Pan, o constructie inchinata zeului Pan, protectorul turmelor si al pastorilor. Constructia este eleganta si bine intretinuta, iar in interiorul acesteia gasesti mai multe statui, printre care si statuia zeului Pan (care avea o infatisare ciudata, fiind pe  jumatate om, pe jumatate animal). Mie mi-a placut  grota si mi s-a parut foarte ingrijita. Ceva  asemanator am vazut si la Vila  Garzoni, caci se pare ca acest tip de  grota este ceva comun vilelor din Lucca. Si apropo, se pare ca grota lui Pan din Vila Reale este cea mai veche structura de acest gen din Lucca.
 
De la  Grota lui Pan ajungi repede la Gradina  spaniola, o gradina interesanta cu spatii verzi bine  gandite si frumos ingrijite.
 
Dupa Gradina  spaniola urmeaza  Gradina cu lamai, unde se specifica la intrare sa nu cumva sa gusti lamaile, caci sunt stropite cu o solutie toxica. Bun, o data lamuriti ca nu avem voie sa punem mana, ne multumim sa admiram gradina. Intr-adevar, gasesti acolo multi lamai, dar si niste ansambluri arhitecturale interesante, realizate din marmura sau din mozaicuri rustice. Mie  personal mi-a placut gradina aceasta, care are si un mic bazin cu apa.


Sporturi extreme:)))
 

Urmeaza sa descoperi Teatrul Verde, un teatru natural, de verdeata, dupa cum ii spune si numele, care este pazit de cateva statui de teracota. Sincer, nu este un loc prea ingrijit, iar natura si-a cam facut de cap acolo, asa ca  formele perfecte create in verdeata au inceput sa se estompeze. Pacat, caci eu cred ca  merita sa fie mai ingrijit un astfel de loc.
 
Dupa ce  ai vizitat Teatrul Verde, pasesti pe o alee larga spre Casa Ceasului, o cladire pe a carei fatada este  montat un ceas. Frumoasa idea, pacat ca nu este reconditionata cladirea...
 
Ultima  oprire, chiar in fata vilei, este Teatrul de apa, o structura  arhitecturala deosebita, in care apa este vedeta, bineinteles. Caderile de apa, statuile de marmura si culorile deosebite ale plantelor creaza un spectacol natural foarte frumos.
 
Vila propriu zisa nu se  poate vizita, din pacate. Poate fi admirata doar de la exterior, iar eu sper ca  pe  viitor sa fie deschis pentru vizitare si interiorul. Din tot ce am vazut, cel mai mult mi-au placut Grota lui Pan, Gradina cu lamai si Teatrul de  apa. Probabil  pentru ca sunt foarte bine conservate si arata cu adevarat spectaculos.
 


In concluzie, mie mi-au placut  ambele vile vizitate, cu plusurile si minusurile lor. Fiecare a avut structuri arhitecturale si locuri deosebite, care mi-au ramas in suflet. Ma  bucur  mult ca le-am putut vedea si sper ca  atunci cand voi mai vizita Italia, sa mai descopar si alte asemeni locuri.
Tie care dintre cele doua vile ti-a placut mai mult?

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu