miercuri, 2 septembrie 2015

Castelul Versailles (IV): Marele Trianon si Micul Trianon

Cele doua palate, concepute pentru relaxare si placere, nu seamana deloc cu Versailles-ul cel imens, somptuos si intunecat. Din contra, la Trianon, atat in cel mare, cat si in cel mic, simti ca decorurile pulseaza de energie pozitiva si veselie. Mie personal mi-au placut mult mai mult decat castelul Versailles. Dar sa le luam pe  rand:


 1. Grand Trianon

Construit pe locul vechiului Trianon de Portelan (in care Louis XIV si-a petrecut timpul alaturi de amanta sa, doamna de Montespan), Grand Trianon sau Trianonul de Marmura a fost construit din ordinul lui Louis XIV, incepand cu anul 1687. Dupa cum insusi regele Louis XIV a  marturisit, Versailles-ul a  fost construit pentru curtea sa, iar Trianonul a fost construit pentru el, personal. Faptul ca regele si-a dorit cu atata ardoare un loc numai al sau, departe de intrigile si eticheta de la curte, rezulta din interesul sau asupra mersului lucrarilor, pe care de multe ori le-a supravegheat in persoana. Castelul a fost inaugurat in vara lui 1688 si a devenit locul in care Louis XIV si doamna de Maintenon (a doua sotie a regelui - datorita diferentei de statut social, casatoria lor nu a fost niciodata recunoscuta public, iar din acest motiv doamna de Maintenon nu a ajuns niciodata regina) si-au trait povestea de iubire. Dupa spusele doamnei de Maintenon, regele avea Trianonul mereu in  minte (probabil mai mult la figurat, caci gandurile sale se indreptau cu precadere spre doamna de Maintenon).
Chambre de l'Impératrice






Salon de famille de Louis Philippe
Salon des Malachites
Salon des Glaces

Peristilul - galeria cu coloane

In timpul domniei lui Louis XV, regele ofera Trianonul sotiei sale, Maria Leszczynska, pentru a o indeparta de la curte. Ulterior, Louis XV isi ia inapoi castelul, pentru a  putea sa se intalneasca acolo cu marchiza de Pompadur, amanta sa, departe de ochii curiosi ai curtii. Louis XV aduce o contributie minora la infrumusetarea castelului, iar in timpul lui Louis XVI acesta este dat oarecum uitarii, caci Maria Antoaneta a preferat Micul Trianon. In timpul lui Napoleon I Grand Trianon revine sub lumina reflectoarelor si este renovat pentru a  servi drept locuinta pentru a doua sotie a  imparatului, Marie Louise, incepand cu anul 1810. In 1835 regele Louis Philippe se muta la Grand Trianon cu intreaga familie pentru a  putea supraveghea lucrarile de transformare a  Versailles-ului in muzeu. In timpul generalului Charles de Gaulle Grand Trianon a devenit resedinta prezidentiala in care erau primiti presedintii aflati in vizita.
Grand Trianon este compus dintr-un palat, o curte si un ansamblu de gradini si bazine. Palatul este alcatuit din doua aripi, intre care legatura e asigurata de galeria cu coloane ce poarta numele de peristil. Aripa dreapta  are o prelungire ce poarta numele de Trianon sous Bois.







2. Petit Trianon

Petit Trianon a  fost construit la ordinul lui Louis XV, pentru amanta sa Madame de Pompadur (care insa a murit inainte de terminarea lucrarilor). Constructia castelului a inceput in 1762 si a durat pana in anul 1768 si surprinde trecerea de la stilul Rococo la stilul neoclasic.
Ulterior, odata ajuns pe tron, tanarul Louis XVI ofera Petit Trianon tinerei sale sotii, Maria Antoaneta, care a gasit in Petit Trianon un refugiu, un loc in care se putea retrage pentru a scapa de formalitatile de la curte si de tensiunea resimtita datorita faptului ca era tot timpul judecata de catre familie si curteni. La Petit Trianon nimeni nu venea decat cu permisiunea expresa a  reginei si se spune ca  nici macar Louis XVI nu venea acolo fara a fi invitat de regina sa.
Scara de Onoare
Salon de Compagnie



N-am facut multe poze datorita faptului ca ferestrele erau pozitionate pe peretele opus culoarului pe care era permis accesul (adica majoritatea pozelor trebuiau facute contra lumina...asa ca am avut mai mult timp pentru admirat...ieeeii!). Camerele sunt extraordinare, decorate cu gust si finete, o adevarata incantare pentru ochi. Doar cand esti acolo realizezi cat sunt de deosebite. Ti-am starnit interesul? Sper sa vizitezi si aceste doua mici palate atunci cand ajungi la Versailles, deoarece vei ramane impresionat. Spor la vizitat!

Daca nu ai ajuns sa citesti si celelalte articole despre Versailles, le gasesti mai jos:
- Castelul Versailles (I): Informatii practice
-Castelul Versailles (II): interiorul castelului
-Castelul Versailles (III): gradinile castelului
Galerie des Cotelle (Cotelle a realizat 21 din cele 24 tablouri din galerie)


4 comentarii:

  1. Multumim pentru plimbare, foarte fain jurnalul tau in patru parti despre Versailles. Si foarte util, cu siguranta o sa mai arunc o privire pe ce ai scris cand ma hotarasc sa merg :).
    PS: uite documentarele despre care ti-am vorbit, doar ca sunt in franceza.
    Découvrez le château de Versailles: https://www.youtube.com/watch?v=CnyJmOb8dOc&index=4&list=FLrt5DOZQg-QTtiaxyIWpJRQ
    Le mobilier de Versailles: https://www.youtube.com/watch?v=CnyJmOb8dOc&index=4&list=FLrt5DOZQg-QTtiaxyIWpJRQ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Larisa! Ma bucur daca zici ca au fost utile articolele:). Multumesc de linkuri, nu conteaza ca sunt in franceza, pentru ca o inteleg si chiar imi place, chiar daca nu vorbesc prea bine, din lipsa de antrenament. De fapt la cel cu mobila m-am uitat inca de cand mi-ai spus, doar pe celalalt nu l-am gasit. O sa ma uit si la el cu placere:)

      Ștergere
  2. E ultimul deja? Ce pacat... mai vreau!!! Chiar sunt frumoase si aceste doua mici palate. Ai avut tu dreptate ca sunt decorate mai feminin si ca sunt mai primitoare si mai viu colorate. Frumos! Per ansamblu, un loc care chiar merita vizitat o data in viata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este ultimul, din pacate. Dar vreau sa revin la Versailles si sa vad si zonele pe care nu am avut timp sa le vad. Intr-adevar, macar o data in viata trebuie vazut acest loc impresionant. Mie mi-a placut foarte mult!

      Ștergere