Dupa cum am mai spus intr-un articol anterior, decizia de a te muta definitiv intr-o tara straina implica analizarea anumitor aspecte referitoare la locul in care doresti sa te stabilesti. De obicei, principalul criteriu care ne convinge este salariul mult mai mare de care am beneficia in alta tara (ma refer strict la tarile din Europa), care atrage, implicit, un standard de viata mult mai ridicat. Insa este chiar asa? Deoarece, in momentul in care salariul este mai mare,
iar standardul de viata este mai ridicat, atunci si tot ceea ce tine de de mentinerea unui asemenea nivel de viata va costa mai mult. Daca am avea in Romania un salariu precum cel platit in Luxemburg sau in Franta, probabil ca nu am avea nicio problema, avand in vedere nivelul scazut de trai din tara noastra. Insa in strainatate, un salariu de 1000 de euro pe luna (care noua ni se pare foarte mare), este considerat salariul minim pe economie, astfel ca se poate trai la limita dintr-un astfel de salariu.
iar standardul de viata este mai ridicat, atunci si tot ceea ce tine de de mentinerea unui asemenea nivel de viata va costa mai mult. Daca am avea in Romania un salariu precum cel platit in Luxemburg sau in Franta, probabil ca nu am avea nicio problema, avand in vedere nivelul scazut de trai din tara noastra. Insa in strainatate, un salariu de 1000 de euro pe luna (care noua ni se pare foarte mare), este considerat salariul minim pe economie, astfel ca se poate trai la limita dintr-un astfel de salariu.
Asadar, atunci cand va ganditi sa va stabiliti in alta tara, salariul nu este criteriul determinant care ar trebui sa va influenteze aceasta decizie importanta. O sa punctez mai jos factorii care ar trebui luati in considerare atunci cand va ganditi sa va stabiliti in strainatate:
1. Salariul - am decis sa las salariul pe primul loc, deoarece oricum este alegerea evidenta a majoritatii dintre voi. Cu cat diferenta dintre salariul din Romania si cel din strainatate este mai mare, cu atat decizia de a pleca pare mai usoara. Acum sa fim seriosi, cum suna un salariu de 200 de euro si cum suna unul de 2000 de euro?
2. Permisul de sedere - momentan, pentru tara noastra, acest aspect ramane inca in picioare, avand in vedere faptul ca, pentru romani si bulgari nu au fost ridicate toate restrictiile care ne impiedica sa avem aceleasi drepturi cu restul cetatenilor din Uniunea Europeana. In principiu, restrictiile ar trebui ridicate in anul 2014, cand se implinesc cei 7 ani de tranzitie stabiliti de catre Uniune, de la momentul aderarii tarii noastre in 2007. Ridicarea restrictiilor ar presupune faptul ca poti locui pe teritoriul oricarei alte tari a uniunii doar cu cartea de identitate romaneasca. In prezent insa, datorita restrictiilor existente, ca cetatean roman, nu poti sa locuiesti intr-o tara membra a uniunii, decat daca obtii un permis de sedere. Obtinerea acestuia este de multe ori destul de anevoioasa, datorita birocratiei din tarile respective (atat au in comun alte tari si Romania).
3. Permisul de munca- obligatoriu inca, cu aceeasi motivatie ca la punctul 2. Conditiile de obtinere si actele necesare difera de la o tara la alta, insa un lucru este cert: fara el nu puteti lucra legal si in consecinta nu puteti accede la facilitatile pe care le implica, asemeni restului cetatenilor.
4. Cursul de limba straina- unele dintre state impun cetatenilor straini obligatia de a urma un curs de limba, pentru a putea lucra legal pe teritoriu statului respectiv, pe cand alte state nu impun acest lucru. Spre exemplu, in Germania cursul este obligatoriu, pe cand in Franta nu este obligatoriu. De asemenea, exista posibilitatea ca unele tari sa recunoasca cursurile de limba pe care le-ati facut in Romania, insa trebuie verificat acest aspect.
5. Cazarea- in cazul in care nu aveti prieteni sau rude la care sa locuiti, sau daca nu va este asigurata cazarea de catre angajator, este clar ca va trebui sa va cautati o chirie. Inchirierea unui apartament poate fi destul de dificila in strainatate, unde inchirierile se fac legal, nu ca in Romania. Va dau spre exemplu Franta. In aceasta tara, inchirierea presupune alcatuirea unui dosar solid, care sa cuprinda, in principiu, fisele de plata pe ultimele 3 luni ( aceasta presupune faptul ca ati fost angajat acolo deja), acte de identitate, un cont bancar, o garantie (chiria pe 3 luni, in principiu), un girant, comisionul agentiei imobiliare (o luna de chirie), daca apelati la aceasta. Toate aceste lucruri presupun faptul ca trebuie sa aveti pregatiti niste banuti dinainte... De mentionat mai este si faptul ca, in Franta cel putin, apartamentele se inchiriaza goale, fara mobilier. De aici rezulta o alta cheltuiala ... La toate acestea mai trebuie sa adaugi cheltuielile lunare, asigurarea apartamentului si taxa pe locuit. Chiriile incep cam de la 400 euro, apartamentul cu 2 camere, in suburbiile unui oras mare ( dar nu in Paris). In orasele mari, un studio poate sa coste de la 400 de euro in sus. Dupa parerea mea, viata in suburbii nu este deloc incomoda, ci din contra, iar daca va ganditi la modul in care veti ajunge la lucru, daca lucrati in oras, puteti sta linistit, deoarece sunt multe mijloace de transport in comun, foarte civilizate si moderne, cu preturi accesibile (in cazul in care nu optati pentru masina personala).
6. Sistemul de impozitare (impozitul pe salariu)- avand in vedere sistemul romanesc de impozitare, in care angajatul plateste contributii la stat aproape la fel de mult ca angajatorul, este important sa va ganditi si la acest aspect atunci cand vreti sa va stabiliti in alt stat. Spre exemplu, in Germania, sistemul este similar celui din Romania, pe cand in Franta, contributia angajatorului este aproape dubla fata de cea a salariatului. In Germania impozitul pe salariu se retine din salariu, pe cand in Franta impozitul este platit individual de catre fiecare cetatean, fara a se retine din salariu. Dupa parerea mea, sistemul de impozitare francez este unul dintre cele mai bine puse la punct din Europa, reprezentand un mare avantaj pentru cetatean. Astfel, in Franta, impozitul se calculeaza in functie de numarul membrilor familiei ( un adult fiind considerat un intreg, iar un copil o jumatate de intreg) si ulterior deducerilor anumite sume. Sa spunem ca, in urma deducerilor, o familie compusa din sot, sotie si 2 copii, ramane cu 3000 euro. Aceasta suma se va imparti la 3 ( 1- sotul,1- sotia, 1 - 2 copii), ramanand 1000 euro, care vor fi impozitati. Astfel impozitul este calculat avantajos, in favoarea angajatului.
7. Alte categorii de impozite- pe langa impozitul pe salariu, exista si alte categorii de impozite care trebuie luate in considerare. Astfel, trebuie sa aveti in vedere impozitul pe masina, impozitul pe cladiri si impozitul pe locuit. Spre exemplu, in Franta nu se plateste impozit pe masina, in schimb in Germania se plateste. Impozitul pe cladiri variaza in functie de tara in care va veti stabili, iar impozitul pe locuit exista doar in unele tari, precum Franta (daca esti chirias platesti doar impozitul pe locuit, iar daca esti proprietar platesti impozitul pe locuit si impozitul pe cladiri). In Franta se mai plateste si taxa pe televizor.
8. Sistemul asigurarilor de sanatate- trebuie sa aveti in vedere daca in tara respectiva este obligatorie sau nu o asigurare privata, pe langa cea din sistemul public. Trebuie sa stiti ce anume acopera aceste asigurari si in ce masura.
9. Sistemul educational - in cazul in care aveti copii este foarte important. Spre exemplu, in Franta exista crese, unde va puteti da copilul de la cateva luni pana la 2 ani, cand va putea merge la gradinita. In schimb, in Austria, spre exemplu, nu exista crese. Sistemul difera si in functie de perioada de concediu pentru cresterea copilului din diferite state.
10. Nasterea si cresterea copilului- in Franta, spre exemplu, la nastere veti primi de la Casa de sanatate un ajutor in valoare de 1000 de euro, daca aveti gemeni sau tripleti veti primi gratuit o femeie care sa va ajute la menaj un anumit numar de ore pe saptamana. Importanta este si alocatia copilului, care in majoritatea tarilor europene incepe aproximativ de la suma de 100 de euro. In Germania alocatia lunara pentru un copil este de 170 de euro. Trebuie sa stiti ca, daca lucrati intr-o tara straina, iar copiii v-au ramas in Romania, aveti dreptul de a solicita de la statul respectiv completarea alocatiei primite in tara pana se ajunge la nivelul alocatiei din statul in care lucrati efectiv.
11. Cultura si civilizatia- avand in vedere ca fiecare tara are obiceiurile sale, din toate punctele de vedere, trebuie sa vedeti daca va puteti adapta stilului de viata respectiv, daca va incadrati in acel peisaj, daca puteti socializa, daca puteti accepta obiceiurile sociale si culinare. Ideal ar fi sa puteti trai macar cateva saptamani in tara respectiva, dar nu ca turist, pentru a putea cunoaste partial obiceiurile si modul de viata.
Sper ca am atins majoritatea punctelor importante. Daca aveti completari sau pareri diferite, le astept cu drag. Cred ca este esential sa cunoasteti macar in mare toate aceste aspecte, pentru ca apoi va va fi mult mai usor sa va integrati.
Eu am locuit in Franta 1 an doar cu buletinul, mi-am deschis si cont in banca cu el si alte chestii. Nu-ti trebuie permis de sedere sa locuiesti, cel putin aici. Ai nevoie de el ca sa te poti angaja, pentru ca el atesta si autorizatia ta de munca. Dar daca nu-l ai la inceput, angajatorul va depune dosarul pt tine la prefectura si va cere permis de munca pentru tine.
RăspundețiȘtergereDin cate am citit intr-o lege, romanii cu studii superioare, nivel master, nu au nevoie de permis de munca.