vineri, 5 iunie 2015

Cum sa vizitezi Luxemburgul pe ploaie

Nu vreau sa trec in alt anotimp fara sa  termin povestile aferente primaverii, asa ca am pregatit pentru voi un ultim "articol de primavara", chiar daca apare cu o intarziere de cateva zile. Asa ca, astazi vreau sa va  povestesc despre Luxemburg, din nou. La Luxemburg am  fost pentru a doua oara, in primavara acestui an, cu ocazia Pastelui Ortodox, cand mama sotului meu a decis sa ne faca o vizita. Bineinteles ca am stabilit un intreg traseu pentru a-i arata imprejurimile, iar primul pe lista a fost, bineinteles, Luxemburgul. Micul si simpaticul Luxemburg, ne-a intampinat, pentru a doua oara, cu o ploaie marunta, mocaneasca. Cu toate acestea, ca si data  trecuta, nu ne-am lasat descurajati si am pornit sa  strabatem Ville Haute, incet, fara sa ne grabim. In ciuda vremii mohorate, orasul vechi era plin de viata, grupuri de  turisti misunand de colo-colo, avizi sa vada si sa  auda  lucruri noi.

Sa stii ca nu este prima data cand vizitez ceva pe ploaie, mai ales ca prin aceasta parte de Europa, ploaia este ceva  normal si nelipsit din meniul niciunei zile. Asa ca, ploaia marunta si mocaneasca, care pe altii ii deranjeaza si ii determina sa se inchida in case, zgribuliti de frig, pe mine nu ma mai deranjeaza. O sa va mai povestesc si in alte articole despre aventurile noastre pe ploaie.
Primul obiectiv vizitat in acest frumos oras a fost catedrala Notre Dame de Luxemburg, care este construita in stil gotic, cu accente renascentiste. Dupa cum era de asteptat, in cripta catedralei se gasesc mormintele unora dintre membrii familiei regale. In afara de faptul ca este impunatoare ca  marime, mie nu imi spune mare lucru aceasta catedrala. Peretii interiori nu sunt  ornati cu picturi sau sculpturi, iar vitraliile nu sunt  fascinante. Este un  monument  religios si atat. Dupa parerea mea, nu este o opera de arta, asa cum sunt alte catedrale pe care le-am vizitat pana acum.


Dupa ce am vizitat catedrala, vremea s-a indurat de  noi, deoarece ploaia a  incetat, asa ca am putut sa ne  plimbam in voie pe Cornisa, admirand verdele crud al salciilor, care se oglindea in micul rau   Pétrusse, care strabate capitala  principatului.Tot de pe Cornisa poti admira panorama Orasului Nou, precum si Cazematele. Privelistea este deosebita. Am avut un sentiment de bucurie de nedescris atunci cand mi-am sprijinit coatele pe piatra rece a bordurii si am admirat in tacere casutele  pitoresti ale cartierului Grund, care se intinde la poalele Cazematelor. Tot de la inaltime am admirat si biserica Sf. Jean si manastirea Neumünster (fosta manastire, a servit de-a lungul timpului drept sediu de politie si inchisoare, iar astazi este centru cultural si loc public pentru intruniri).

Vedere de pe  Cornisa

Cartierul Grund


Cartierul  Grund


Biserica Sf. Jean si manastirea Neumünster (vedere de la  Cazemate)

 Cat  priveste Cazematele, nu am reusit sa vizitam interiorul acestora, deoarece aveam in program sa  ajungem si in alte locuri in afara Luxemburgului, la castelul Vianden si in orasul Echternach. Insa am o presimtire ca voi mai merge din nou la Luxemburg in curand, iar atunci le voi vizita cu siguranta.




Dupa ce am admirat si Cazematele, am facut un tur si printre stradutele medievale din centrul vechi, care sunt niste bijuterii arhitecturale. Cel mai frumos lucru pe care il poti face, atunci cand vizitezi un astfel de oras, este sa te lasi pierdut pe stradutele inguste, cu trotuare de piatra cubica si felinare din fier forjat. Plimbarea pe acele stradute m-a dus cu gandul intr-o calatorie virtuala prin alte locuri pe care le-am vizitat si care au fost binecuvantate cu astfel de  stradute medievale. Am revazut in minte frumoasa Makarska, insulele Yelsa si Bol, din Croatia, Saint Tropez, Mandelieu-la-Napoule, Lyon si Baux de Provence in Franta. Ce amintiri  frumoase si ce senzatie  placuta am de fiecare data cand ma gandesc la ele!


Inaintand de-a lungul stradutelor inguste, am ajuns si in Place D'Armes, o piateta publica ticsita de  cafenele si restaurante, unele mai cochete ca  altele. Dupa cum am  spus si in articolul despre Lyon, daca vrei sa observi de aproape viata localnicilor, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te opresti la o cafenea din Place D'Armes si...sa analizezi totul, in timp ce  iti savurezi cafeaua preferata.



Ploaia a inceput sa cada din nou, cu stropi mari si reci, asa ca am hotarat sa ne indreptam spre masina si sa plecam spre urmatoarele obiective vizate pentru ziua respectiva. Am avut noroc, caci atat la  castelul Vianden, cat si in  frumosul orasel Echternach nu a mai plouat.

Luxemburgul, atat capitala, cat si principatul au foarte multe locuri frumoase care asteapta sa fie descoperite. Nu te lasa influentat de faptul ca Luxemburgul are un nivel de trai foarte ridicat sau de ideea ca ar fi un oras  foarte scump. Nu e mai scump decat alte capitale europene pe care cu siguranta le-ai vizitat deja, asa ca lasa prejudecatile deoparte si acorda o sansa acestei tari, care desi este mica, este fascinanta. Iti garantez ca nu vei fi dezamagit, din contra, vei fi surprins sa descoperi toate acele locuri frumoase.

Daca ai vizitat Luxemburgul, mi-ar placea sa stiu care este locul tau preferat din acest oras frumos. Mie  personal imi place foarte mult Cornisa si panorama pe care aceasta o ofera.

4 comentarii:

  1. Si mie imi place Luxemburgul. Intr-adevar, panorama de pe Cornisa este deosebita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana acum nu am reusit sa admir orasul decat pe ploaie. Sper ca data viitoare cand voi mai merge la Luxemburg, sa pot admira de pe Cornisa un Luxemburg scaldat de razele calde ale soarelui de vara!

      Ștergere
  2. Ce frumos este peisajul ca se vede de pe Cornisa! Pana acum nu am vizitat Luxemburgul, dar sa stii ca m-ai convins sa il vizitez, cu articolul acesta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult daca te inspira articolul, Madalina! Sa imi spui si mie daca mergi acolo si daca ti-a placut Luxemburgul live. Este o mare diferenta sa citesti despre un loc si sa il vezi in realitate. Un articol te face doar curios, pe cand realitatea iti satisface curiozitatea si setea de frumos.

      Ștergere