vineri, 17 iulie 2015

20 de lucruri pe care trebuie sa le stii despre Makarska, Croatia

M-am gandit ca  poate ti-ar prinde  bine un rezumat al celor 3 articole pe care le-am scris despre Croatia si Makarska. O sa punctez doar ceea ce  cred eu ca este mai important de tinut  minte despre Croatia, Makarska, precum si despre drumul pana acolo. Daca esti interesat, te invit sa citesti in continuare!


1. Croatia face parte din Uniunea Europeana, incepand cu 1 iulie 2013, deci nu ai nevoie de pasaport ca sa intri pe teritoriul acestei tari.
2. Croatia nu face parte din spatiul Shengen, asa ca asteapta-te la un control vamal. Asigura-te ca ai actul de identitate pregatit.
3. Desi Serbia si Bosnia Hertegovina nu fac parte din Uniunea Europeana, poti tranzita aceste tari doar cu buletinul.
4. In Serbia si Bosnia Hertegovina limitele de viteza sunt destul de mici si ar fi bine sa incerci sa le respecti. Autostrazi nu prea sunt, asa ca vei merge foarte mult pe drumuri nationale.
5. Atentie la  radarele mobile in Serbia si Bosnia! Stiu ca e plictisitor sa mergi cu 80 km la ora, dar nu cred ca iti doresti o amenda usturatoare, care sa iti strice vacanta.
6. Apa marii, in locurile in care am fost eu, este mica la mal, insa se adanceste destul de repede, asa ca ai mare grija!
7. Majoritatea plajelor din Croatia sunt de pietre. Pietre mai mari, mai mici, depinde de plaja si de zona. Nu o sa prea gasesti plaje doar cu nisip.
8. Daca te deranjeaza sa mergi pe pietre (pe care le gasesti inclusiv in apa), ai posibilitatea sa iti cumperi incaltaminte speciala pentru acest tip de plaja. O gasesti la toate magazinele din statiune.
9. In Makarska, soarele rasare dinspre continent si apune in mare.
10. Bucataria croata are foarte multe influente straine, fiind greu sa gasesti ceva  tipic croat. Daca gasesti, spune-mi si mie, printr-un comentariu la acest articol.
11. In insule toate preturile sunt mult mai mari. Asa ca, daca faci o excursie pe  vreo insula, tine cont de acest aspect.
12. Cand pleci in excursie in insule, ia-ti cu tine crema pentru protectie solara, chiar daca esti deja foarte bronzat. De obicei, in astfel de excursii, vei face plaja chiar in perioada amiezii, in intervalul 13.00- 17.00. Ai grija sa nu faci insolatie!
13. In Makarska, muntele se intalneste cu marea. Poti face o drumetie pe munte, asa ca nu uita sa iti pui in bagaj echipamentul necesar.
14. Pe  plaja este  umbra de  dimineata, pana aproape de ora 10.00. In concluzie, plaja e  pustie pana la acea ora.
15. In Croatia nu se foloseste  euro, deci trebuie sa schimbi banii in moneda lor nationala.
16. Cazare gasesti la preturi acceptabile, daca nu ai rezervat nimic de acasa. Sigur vei gasi ceva pe  gustul tau.
17. Incearca berea locala. Karlovacko este o optiune  buna, caci fabrica de  bere Karlovac produce  bere inca din 1854.
18. Zona  stancoasa din Makarska, unde nu este deloc plaja, este superba si merita sa o vizitezi. Apusul de soare vazut de aici este extraordinar!
19. Respecta orarul impus de organizatorii unei excursii, caci altfel risti sa ramai amanet pe  undeva. Ai grija la acest aspect mai ales la excursiile cu vaporul pe mare, unde nu se numara pasagerii si nu se face prezenta.
20. Pranzurile incluse in pretul excursiei cu vaporul pe mare nu iti tin de foame intreaga zi. Fie iti mai iei ceva de mancare cu tine, fie aloci o suma de bani special pentru a servi masa si in insule. 

Cam acestea sunt lucrurile la care m-am gandit eu. Poate ca unele dintre aspectele de mai sus ti se par "la mintea cocosului", insa te asigur ca sunt unele persoane care nu s-au gandit chiar la toate, asa ca eu cred ca aceasta lista va fi de folos cuiva.
Ai mai avea ceva de adaugat? Daca da, te rog sa impartasesti cu noi experienta ta in Croatia si in special la Makarska, printr-un comentariu la acest articol.

Daca nu ai citit inca articolele despre vacanta mea in Croatia, le gasesti mai jos:
Croatia I: drumul, cazarea si marea
Croatia II: mancare, parasailing si picnic nocturn la Makarska
Croatia III: excursia la Jelsa si Bol si sedinta foto

2 comentarii:

  1. Cum urmaresc un blog din Croatia am citit despre un preparat traditional, un fel de placinta uriasa coapta cu spanac si ierburi, nu am retinut numele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mmmm, suna delicios! Daca afli numele, as fi curioasa sa aflu despre ce preparat este vorba.

      Ștergere