Pana acum nu m-am gandit niciodata ca as putea avea o pasiune pentru o apa curgatoare, dar daca se intampla ca acea apa curgatoare sa fie flancata si pe dreapta si pe stanga de cetati, castele si fortarete, atunci cu siguranta voi face o pasiune si pentru respectiva apa curgatoare. Asa s-a intamplat cu fluviul Rin. De fapt, acesta ma fascineaza de ceva vreme, de cand l-am vazut la Mainz, pentru prima data. Cred ca este un fluviu foarte interesant, care, daca ar putea vorbi, ti-ar povesti intamplari petrecute acum sute de ani. Si cine n-ar vrea sa asculte astfel de povesti? Eu as fi in primul rand!
Rinul are o traiectorie foarte interesanta prin Europa, in primul rand pentru ca izvoraste din Elvetia si se varsa in mare in Olanda. Nu e traseul la care te asteptai, nu? Daca mai vrei sa stii ceva interesant despre el, o sa iti spun ca este granita naturala intre Franta si Germania. Cred ca vrei sa afli ce ar putea fi asa deosebit la un fluviu, o simpla apa curgatoare. Ei bine, sunt multe de vazut, caci pe Rin gasesti o multitudine de puncte de atractie turistica. Totul incepe cu izvoarele si cascadele Rinului din Elvetia, si se termina cu delta Rinul, in Olanda.
Insa obsesia mea de moment are legatura cu o portiune aparte, lunga de aproximativ 65 km, situata intre Bingen si Koblenz. De ce este aceasta portiune asa deosebita? Pentru ca aici gasesti insiruit pe colinele de pe malul Rinului un lant de cetati, fortarete sau castele, care mai de care mai pitoresti. Este singurul loc din lume unde gasesti atat de multe cetati grupate, motiv pentru care intreaga zona face parte din patrimoniul UNESCO. Si ca sa intelegi cat de apropiate sunt, inchipuie-ti ca te afli intr-una dintre cetati si poti vedea pe malul opus inca trei astfel de constructii. Asa ca, daca esti pasionat de castele si povesti din vechime, locul acesta te va lasa fara cuvinte, la propriu. Eu am vizitat pana acum doar patru astfel de cetati, insa imi doresc sa imi petrec o intreaga vacanta in aceasta zona, pentru a putea vedea fiecare cetate si fiecare loc in parte.
Rinul are o traiectorie foarte interesanta prin Europa, in primul rand pentru ca izvoraste din Elvetia si se varsa in mare in Olanda. Nu e traseul la care te asteptai, nu? Daca mai vrei sa stii ceva interesant despre el, o sa iti spun ca este granita naturala intre Franta si Germania. Cred ca vrei sa afli ce ar putea fi asa deosebit la un fluviu, o simpla apa curgatoare. Ei bine, sunt multe de vazut, caci pe Rin gasesti o multitudine de puncte de atractie turistica. Totul incepe cu izvoarele si cascadele Rinului din Elvetia, si se termina cu delta Rinul, in Olanda.
Cand am cautat informatii despre acest loc, nu am gasit decat articole foarte generale, in care erau descrise sumar toate obiectivele. Eu cred ca fiecare loc merita mai mult de 2 randuri si o gramada de poze, pentru a te convinge ca merita vizitat. Imi doresc sa reusesc sa vad toate cetatile din zona respectiva, ca sa pot apoi sa iti povestesc si tie despre ele.
Astazi iti prezint cetatea Rheinstein, care se afla chiar pe marginea drumului care serpuieste pe partea stanga a Rinului. Daca nu esti atent la semn, este posibil sa treci de ea, caci de pe sosea o vezi destul de tarziu, datorita faptului ca este construita pe o stanca chiar deasupra drumului.
Cetatea este situata la aproximativ 5 km de Bingen, chiar la intrarea in localitatea Trechtingshausen, pe malul stang al Rinului si este o frumusete arhitecturala. Nu este deloc greu sa o gasesti, caci sunt o multime de semne, iar castelele sunt atat de aproape unele de altele, incat nu ai cum sa le ratezi. Drumul din parcare pana la castel nu este lung, iar poteca este in zig zag, astfel incat este usor de urcat. Plus ca, din loc in loc te vei opri pentru a admira privelistea si pentru a mai face cate o poza. Cel putin eu asa am facut.
Pitorescul castel Rheinstein a fost construit in secolul 13, ajungand insa in ruina in secolul 17. In jurul anilor 1800 a fost cumparat si restaurat de catre un membru al familiei regale prusace. Ulterior, in 1975, a fost cumparat de cantaretul de opera Hermann Hecher. Pana in prezent, familia Hecher este cea care a avut grija de castel, facand posibila vizitarea acestuia de catre turisti.
In acest castel, ca in multe altele, se pot oficia nunti sau diverse alte evenimente, asa ca, daca te tenteaza ideea, Rheinstein este cu siguranta un loc pe care trebuie sa il iei in considerare. Locatia este deosebita, castelul este superb, iar panorama asupra Rinului te lasa efectiv fara cuvinte.
Castelul detine prima gradina in stil romantic de pe cursul Rinului Mijlociu si te asigur ca este un loc de poveste. Cand am ajuns noi acolo, gradina era pregatita pentru o mica receptie: scaunele de fier forjat, fata de masa alba, aranjamentul floral delicat si romantic, galbenul prafuit al pietrelor zidului, stralucirea apei Rinului si intreaga panorama alcatuiau un tablou unic si de neuitat.
Un colt din gradina castelului |
Din gradina poti cobora pe micul platou pe care este construita o capela in stil neo-gotic. In aceasta capela se gaseste mormantul unui membru al familiei prusace, singurul de acest fel de pe cursul Rinului Mijlociu.
Interiorul capelei |
Deosebita este si terasa cu fantana arteziana, precum si turnul de veghe la care poti ajunge din acea terasa. Accesul se face la un moment dat pe o scara de piatra atat de ingusta, incat abia incape o persoana. Despre panorama pe care o ai din turn nici nu iti mai povestesc. Iti inchipui cum este...extraordinara!!! Ce mi-a mai placut mie in acest castel sunt camerele amenajate in turnuri. Acestea servesc drept sufragerie, biblioteca sau camera de studiu.
Turnul de veghe |
In interiorul castelului vei gasi dispuse, pe mai multe niveluri, diverse incaperi: bucataria, sala cavalerilor, sufrageria, dormitoare, camere de zi, etajul printului (printul Frederick al Prusiei, care a amenajat un intreg etaj doar pentru sine) si camerele din turnuri. La ultimul nivel, in turn, se afla amenajata o alta incapere, unde gasesti un mic semineu si niste piese de mobilier frumos sculptate. Majoritatea pieselor de mobilier expuse in castel dateaza din secolele 17-19, ceea ce le face si mai interesante.
Scara interioara, in spirala |
Una dintre camerele din turnuri, amenajata ca sufragerie |
Dormitor |
Daca vrei sa vii doar pentru un citybreak, la aproximativ 50 de km
de zona Bingen - Koblenz se afla aeroportul Frankfurt Hahn, pe care
aterizeaza zboruri low-cost. Sigur o sa gasesti un zbor care sa iti
convina.
Intregul castel este o poveste, un vis! Daca ajungi in zona, trebuie neaparat sa il vizitezi, caci este unul dintre cele mai frumoase de pe cursul Rinului Mijlociu, iar pretul de intrare este mai mult decat modic (5 euro).
Ce anume iti place la acest castel?
Ti-ar place sa iti oficiezi aici nunta sau alt eveniment?
Am auzit despre Valea Rinului, un fel de Valea Loarei tot cu multe castele. E foarte fain castelul, mai ales exteriorul care chiar pare rupt dintr-o poveste, insa nici interiorul nu-i mai prejos.
RăspundețiȘtergereSi aici exista obiceiul nuntilor la castel, chiar sunt o multime de castele, inclusiv dintre cele mari incluse in circuitul turistic, care organizeaza nunti de basm. Insa fireste ca trebuie sa stai foooarte bine cu banii pentru a avea parte de o astfel de nunta :))
Ai dreptate, cele doua vai sunt similare datorita numeroaselor castele care au fost construite acolo. Cred ca difera insa stilul si epocile in care au fost construite. Valea Loarei este si ea o zona pe care imi doresc foarte mult sa o vad, insa cum nu este atat de aproape de mine, vizitez ceea ce este mai la indemana, cel putin pentru iesirile de weekend. Pentru Valea Loarei e nevoie de o vacanta intreaga si poate mai mult decat atat. Apropo, ai putea sa imi dai niste detalii despre locurile in care poti merge cu cortul, pe Valea Loarei? Ti-as fi recunoscatoare!
RăspundețiȘtergerePS: ai dreptate cu nuntile!! Dar o fata poate sa viseze (chiar daca a facut nunta deja:)))...
Uau!!! Este extraordinar castelul! Ce frumos se vede Rinul din turn! Chiar ca este un loc de poveste... si o nunta aici ar fi magicaaa!!! Unde gasesti locurile astea fantastice?
RăspundețiȘtergereMa bucur daca iti place. Pe mine ma pasioneaza castelele inca de cand eram mica. Asa ca, nu imi este deloc greu sa le gasesc. Deschid harta si pur si simplu aleg. Sunt atat de multe aici in zona, incat ma intreb cand o sa ajung oare sa le vad pe toate? Nu cred ca imi ajunge o viata...
ȘtergereAzi am fost si eu la castel si am ramas foarte impresionata.
RăspundețiȘtergere