vineri, 26 iunie 2015

Croatia III - excursia la Jelsa si Bol si sedinta foto

Ti-am promis si un al treilea articol despre vacanta de vara pe care am petrecut-o in Croatia si uite ca m-am tinut de cuvant. Astazi o sa iti povestesc despre doua locuri de vis pe care le-am vizitat, precum si despre cele doua sedinte foto pe care le-am avut la Makarska. Sunt  sigura ca o sa iti placa articolul, caci o sa iti descriu si o sa iti arat niste peisaje foarte, foarte deosebite. Asa ca, daca esti curios, citeste in continuare...
 
1. Excursia la Jelsa si Bol

Nu se putea sa incheiem aceasta vacanta frumoasa fara sa facem o excursie de o zi in imprejurimi. Acest obicei l-am deprins inca din liceu, cand mergeam in vacantele de vara prin Grecia si mereu faceam cate o excursie prin imprejurimi. Si de atunci, atat eu, cat si fratele meu, ne-am obisnuit sa facem acest lucru, pentru ca astfel reusim sa mai vedem sau sa facem un lucru nou.
Jelsa
De data aceasta am lasat excursia pe ultima suta de metri, chiar pentru ultima zi. In penultima seara, plimbandu-ne prin port, am tot trecut pe langa oferte de excursii cu vaporul pe mare. Pana la urma am decis sa vedem despre ce este vorba si ne-am oprit in dreptul unei ambarcatiuni care i-a placut fratelui meu. Ne-am uitat prin oferte si am ales o excursie de o zi pana la insulele Hvar (la Jelsa) si Brac (la Bol). Ne-am cumparat biletele si ni s-a spus ca a doua zi de dimineata trebuie sa fim in port inainte de ora  8. Zis si facut! A doua zi, inainte de 8, eram in port. Cand ne verificam biletele, fratele meu constata ca si-a uitat  biletul acasa, intr-o carte. A fugit repede la apartament dupa bilet. Intre timp, noi am urcat la bord si i-am explicat capitanului ca fratele meu si-a uitat biletul si s-a dus dupa el. Ne-am panicat putin, caci ne  era  frica ca poate nu ajunge la timp inapoi si plecam fara el. Dar a reusit sa se intoarca la timp si ne-am linistit cu totii.

Portul din Jelsa
 In vapor am stat pe  puntea superioara, care nu era acoperita, oferind astfel o panorama frumoasa asupra marii si a tarmurilor. Pe  intreaga  punte  erau mese cu banci, asa ca  fiecare a  avut un loc unde sa se aseze. Cu noi la  masa au stat doua fete din  Bosnia Hertegovina, pe care le-am chestionat la un moment dat despre ce putem manca in Sarajevo. Cele doua fete au fost dragute si ne-au spus cam ce mancaruri traditionale am putea incerca in Bosnia.
Plimbarea pe mare, la orele diminetii, cand  nu este foarte cald, este  o placere. Este foarte relaxant si linistitor sa privesti linia tarmului cum se estompeaza in zare, in  timp ce  briza marii se joaca  printre firele tale de par. Pescarusii insotesc vaporul si fac rotocoale in inaltul cerului, cerandu-ti sa le arunci ceva de mancare. Aici, in larg, valurile marii sunt mai mari si mai bine definite si iti face placere sa le privesti...
Jelsa
Dupa o vreme, ne apropiem iar de  tarm si in curand vaporul intra intr-un port micut, de piatra. Am ajuns pe insula Hvar, in localitatea Jelsa. De pe  vapor ni se indica ora la care trebuie sa fim inapoi, dupa care coboram la mal, unde putem sa ne facem programul dupa bunul plac. Sa stii ca e important sa tii minte orele impuse de organizatori si mai ales sa le respecti, caci in astfel de excursii nu exista  liste cu nume, ca sa verifice cineva daca lipsesti sau nu la imbarcare. Nici macar nu se numara pasagerii, asa ca ai grija sa te  intorci la  timp la  vapor, daca nu vrei sa ramai pe insula. Nu ca ar fi o idee rea sa ramai acolo...
Localitatea Jelsa este  micuta si i se potriveste perfect expresia: "esentele tari se gasesc in sticlute mici". Este o mica  bijuterie arhitecturala, veche de sute de ani.Tot orasul este construit in piatra, incepand cu portul si terminand cu cele mai indepartate locuinte de pe dealuri. 
Din port ajungi imediat in piata centrala a orasului, in centrul caruia se afla o fantana. De acolo, te indrepti spre alta piata  micuta, unde gasesti o biserica  veche.

 Apoi incepi si explorezi stradutele de piatra. Admiri casele etajate cu obloane fermecate, mirosi florile viu colorate si poposesti pe treptele unei scari de piatra, ca sa admiri mai  bine straduta pe care ai lasat-o in urma. Poate mananci si o smochina dintr-un copac. Sau mai multe, daca esti amator. Eu nu am mancat. Pe vremea aceea inca nu mancam smochine, din cauza unei povesti din copilaria mea, care spunea ca daca mananci smochine iti cresc urechi de magar:). Daaa, stiu, e  imposibil! Dar eu pana anul trecut nu am mancat deloc smochine...Pe  cand  mama mea, de  fiecare data cand merge in concediu la Mediterana, mananca toate smochinele din toti copacii pe care ii intalneste pe drum. Cred ca de anul acesta o sa adopt si eu obiceiul  ei!

Dar sa revenim... Jelsa este, dupa cum ti-am spus, o bijuterie de orasel, asa ca incearca sa  profiti cat poti de  bine de timpul petrecut acolo. Deoarece principala activitate a  locuitorilor este turismul, o sa descoperi ca majoritatea au ceva de vanzare: vinuri, sapunuri parfumate, saculeti cu lavanda, scoici si multe altele. Tu decizi daca vrei sa iei ceva de acolo sau nu. Majoritatea vinurilor pot fi degustate acolo, asa ca, daca esti amator de vinuri, o sa ai posibilitatea sa alegi unul care sa iti placa.
Cand ne-am intors la corabie, la ora stabilita, am avut impresia ca ma trezesc dintr-un vis frumos. Am plecat de acolo cu sufletul plin de imagini frumoase.

Love is in the air...
Pe  corabie, am  servit  pranzul, care era inclus in pret: peste la gratar cu salata de varza, sucuri, vin si tuica din zona respectiva. A fost bun, insa nu a  tinut de foame pana ne-am intors acasa, asa cum am crezut noi. Asa ca, nu te baza pe faptul ca este o masa inclusa, chiar daca au si bauturile incluse. Este vara, este cald, faci miscare si consumi multa energie. Cred ca este bine sa mananci inainte sa pleci, iar pe a doua insula sigur iti vei mai cumpara ceva de mancare, asa ca ai grija sa iti iei la tine bani suficienti. Caci altii nu si-au luat si au cam rabdat de  foame... Sa nu uiti sa iti iei si apa suficienta cu tine, sau alta bautura, dupa preferintele tale. Poate ceea ce se serveste pe vapor nu iti place sau nu iti este suficient. Plus ca pe insule toate preturile sunt mai mari, asa ca ai putea economisi macar la acest capitol.

Apa cristalina in Bol

Dupa pranz am ajuns pe insula Brac, in localitatea Bol. Aici am petrecut intre 3 si 4 ore. Principala atractie aici este plaja Golden Cape, la care ajungi daca urmenzi aleea lunga, marginita de pini batrani, care confera o umbra si o racoare binevenita. Drumul pana la Golden Cape dureaza aproximativ 20 de minute, doar dus, asa ca ai grija sa te incadrezi in timp, la intoarcere, mai ales.
Aleea de pini care duce la plaja

Golden Cape
Plaja Golden Cape este de fapt o limba de pamant ce inainteaza destul de mult in mare, deci are o  forma mai atipica. Pe langa acest aspect, specific acestei plaje este si faptul ca datorita curentilor de la tarm, pe o parte de plaja apa este mai rece, iar pe cealalta parte, apa este mai calda. Noi am stat pe  o singura parte, asa ca  nu am testat daca este adevarat sau nu ce ni s-a spus pe corabie. Ne-am petrecut timpul acolo facand o baie in mare si stand la plaja. Cu vreo jumatate de ora inainte de ora stabilita pentru intoarcerea in port, ne-am strans lucrurile si am pornit incet inapoi. Pe drum, am admirat culoarea apei, care era de un verde smarald deosebit. Mi-as fi dorit sa stam mai mult pe acea insula...


Drumul inapoi spre Makarska este destul de lung, sau cel putin asa pare, pentru ca nu se mai face nicio oprire. Pentru unii poate e  plictisitor, pentru altii poate e relaxant. Eu dorm de obicei pe  drumul de intoarcere. Asta daca nu nimerim un vapor pe care se tin petreceri la intoarcere, cu muzica si tot felul de  jocuri si concursuri. De aceasta data nu a  fost cazul, insa. Se ajunge la  Makarska destul de tarziu, pe la 18.00-19.00 seara. Eu cred ca merita sa incerci o astfel de excursie, caci o sa ramai cu niste amintiri foarte frumoase.
Portul din  Bol

2. Sedinta foto

Asemeni multor alte persoane din lumea asta, imi place sa am multe poze  frumoase, poze in care sa apar inclusiv eu, bineinteles. Iar daca locatia este de vis, cu atat mai mult imi doresc sa am poze acolo. Poti sa spui ca sunt narcisista, caci nu ma supar. Nu stiu, poate sunt. Dar eu ma  gandesc ca nu este o crima sa ai o amintire frumoasa, dintr-un loc deosebit, in care te-ai simtit nemaipomenit.


Mariana: model si fotograf
Ei bine, Makarska este un loc deosebit, in care m-am simtit nemaipomenit. Ce rezulta de aici? Ca trebuia sa am multe poze facute aici. Asa ca, intr-o dupa amiaza, eu si Mariana am pornit spre locul acela  minunat de pe stanci, despre care ti-am povestit in primul articol. Cand am ajuns acolo, ne-am gandit ca o sa facem cateva poze si in vreo jumatate de ora o sa plecam. Dar stii tu cum e, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ... Caci am ajuns acolo pe la ora 4 dupa amiaza si am plecat dupa ce a apus soarele...!! Asta ca sa intelegi ce poate sa faca un loc frumos cu o persoana.

Cum sa nu iti doresti sa faci o poza intr-un astfel de decor?
Cu doua aparate foto cu bateriile terminate si cateva ore mai tarziu, ne-am declarat multumite de rezultat. Am obtinut niste fotografii superbe si am admirat un peisaj de vis, cu un soare sangeriu care apune in marea  cristalina. Am avut un  fotograf foarte bun, caci Mariana este una dintre cele doua persoane apropiate mie care chiar stie sa faca poze superbe. Pe langa  rolul de fotograf, Mariana mi-a fost si  model, iar eu zic ca pozele au iesit bine. Te  las si pe tine sa iti dai cu parerea.


N-am mai avut pana acum o experienta foto de genul acesta, adica atat de lunga si mai ales atat de amuzanta. Ne-am distrat pe cinste si nu ne-a deranjat nimeni, caci era foarte putina lume pe stanci. Am facut si o sedinta  foto noaptea, pe strazile din Makarska, dar acolo a  fost putin diferit, caci trecea destul de  multa lume prin zona si ne-am simtit putin stingherite. Insa ne-am distrat si asta a fost cel mai important, pana la urma.

Si cam asa se incheie povestile mele despre vacanta in Croatia, la Makarska. Sper ca ti-au placut si sper ca ti-am dat macar vreo idee buna. Mie personal mi-a placut la  nebunie Makarska, sper sa  revin acolo intr-o buna zi. Simti ca  traiesti intr-un univers paralel... Merita sa iti petreci macar o data vacanta de vara acolo. Nu vei ramane dezamagit!


Daca nu ai citit primele doua articole despre vacanta la Makarska si iti doresti sa afli mai multe despre acest loc  frumos, le gasesti mai jos:
- Croatia I - drumul, cazarea si marea
- Croatia II - mancare, parasailing si picnic nocturn



 In plus, te invit sa citesti si despre orasul Sarajevo, din Bosnia Hertegovina, pe care l-am vizitat cand am plecat din Croatia. O sa descoperi o cu totul alta lume, daca dai click aici.

Ce parere ai despre Jelsa cea de piatra si plaja atipica din Bol?
Tu ai avut "sedinte foto" in locuri de vis?

2 comentarii:

  1. Interesante insulele si folositoare sfaturile. Imi plac mult casele de piatra din Jelsa, insa culoarea apei pe cealalta insula e fantastica. Sedinte foto de genul acesta nu am facut, cam greu gasesti persoane care sa aiba rabdare sa faca atatea poze, ca sa iasa doar cateva bune, in final. Plus ca trebuie sa se si priceapa.

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am gandit ca unele aspecte trebuie mentionate, caci am vazut ca multi au fost nepregatiti pentru excursie. Ai dreptate cu fotografiile, trebuie sa te ajute o persoana priceputa si care are si rabdare. Eu am doua astfel de prietene, dar din pacate nu locuim atat de aproape. Dar cand ne vedem, profitam:).

    RăspundețiȘtergere