miercuri, 26 august 2015

Castelul Versailles (II): interiorul castelului

Astazi continui povestea despre impresionantul castel Versailles, aflat pe lista patrimoniului UNESCO, un loc deosebit in care trebuie sa ajungi macar o data in viata. Fiecare persoana pleaca spre Paris cu anumite asteptari, asa cum am  facut si eu, de altfel. Prin gand iti trec doar povesti cu regi si cu regine, povesti despre dragoste, tradare, intrigi politice si dueluri. Intr-un fel esti pregatit pentru ceea ce vei vedea acolo, pentru ca inainte sa pleci spre aceasta destinatie, ai scotocit Google-ul pe indelete, ca sa gasesti informatii si fotografii cu locul de vis in care urmeaza sa ajungi. Te si inchipui imbracat in  haine de epoca, pasind agale prin Sala Oglinzilor...Dar oare realitatea de la fata locului este chiar asa?
 Capela Regala, vazuta de la nivelul al II- lea
Ei bine, pe mine interiorul castelului m-a impresionat si m-a dezamagit in acelasi timp. Intr-adevar, totul este la superlativ: incaperi extraordinar de inalte, cu tavane pictate, cu borduri si coloane de marmura, cu candelabre aurite minutios lucrate, cu sfesnice cu detalii de neimaginat, cu tapiterii scumpe, cu  tapeturi in culori regale, cu mobile de lux, cu paturi cu baldachin...totul este intr-adevar extraordinar, o declaratie de dragoste facuta luxului si maretiei, dupa parerea mea. 
Partea proasta, caci da, exista si o parte proasta, este faptul ca nu te poti bucura in liniste de toate aceste minunatii. Ti-am povestit in primul articol cam ce patesti in aglomeratia din interior, asa ca nu  mai reiau subiectul. Plus ca, din cauza fluxului mare de persoane care viziteaza interiorul zilnic si care intra in contact cu obiectele expuse, unele incaperi isi pierd din farmec. Sala Oglinzilor m-a dezamagit tocmai din aceasta cauza: pentru ca toate oglinzile erau pline de urme (si nu erau urme care sa ateste vechimea oglinzilor, crede-ma, mai ales ca o parte dintre acestea au fost inlocuite datorita starii avansate de degradare), nu gaseai niciuna curata si stralucitoare asa cum te-ai fi asteptat. In rest, totul este pur si simplu fascinant, reflectand maretia regilor acelor vremuri de mult apuse. Stilul adoptat in decor o sa ti se para poate usor greoi, apasator, intunecat, dar sa nu uitam ca acest castel a fost construit tocmai cu scopul de a sta drept marturie a puterii nesfarsite a regelui. O sa realizezi acest lucru mai ales dupa ce o sa vizitezi si Marele Trianon si Micul Trianon, unde decorul este mult mai luminos, mai feminin, in culori mai pastelate, tocmai pentru ca aceste doua locuri au fost decorate de catre reginele care si-au petrecut aici timpul.



Si acum sa iti povestesc pe scurt cateva detalii istorice referitoare la castel, ca sa poti asocia mai bine locul cu anumite intamplari. O sa incep prin a-ti spune ca pe locul actualului castel, a existat in trecut un castel de vanatoare, construit de catre regele Louis XIII. Dupa moartea lui Louis XIII, castelul a fost dat uitarii pentru cativa ani buni. Ulterior, fiul sau, Louis XIV (supranumit Regele Soare) a inceput sa petreaca destul de  mult timp la castelul de vanatoare, iar in 1660 a inceput cateva lucrari de modificare minore. Au urmat mai multe etape in care castelul a fost marit, datorita faptului ca nu era destul de incapator ca sa gazduiasca numeroasele petreceri regale. Intre anii 1669- 1672 castelul a inceput sa capete formele pe care le putem admira si astazi. Primul etaj a fost impartit in doua, cuprinzand Marele Apartament al Regelui si Marele Apartament al Reginei. La etajul al II- lea au fost construite alte apartamente pentru membrii familiei regale si anumiti curteni.
 Marele Apartament al Regelui a ajuns sa fie constituit, de-a lungul timpului, dintr-un ansamblu de 7 saloane care serveau drept cadrul actelor oficiale ale monarhului. Printre acestea se remarca Salonul lui Mercur, in care ar fi trebuit sa doarma regele Louis XIV, insa acesta a preferat sa isi petreaca noptile in apartamentele mici, special construite pentru a-i asigura intimitatea pe care si-o dorea. In Salonul lui Mercur s-a dormit doar de trei ori de-a lungul timpului. Acest salon a fost restaurat in anii 2011-2012, iar mobila si obiectele de decor pe care le puteti admira in interiorul acestuia nu sunt cele originale, la fel ca in restul castelului (deoarece intreaga mobila din castel a fost vanduta in  timpul Revolutiei franceze).
Salonul lui Mercur
Marele Apartament al Reginei este un ansamblu constituit din 5 saloane. Dintre acestea, mie mi-a placut (cum altfel??!!!) Camera Reginei, care servea drept dormitor al reginei. Pe langa functia de dormitor, Camera Reginei constituia si piesa principala din Apartamentul Reginei, caci aici isi petrecea regina cel mai mult timp. Salonul Pacii este si el deosebit, deoarece pe tavanul sau se gasesc 5 picturi care au drept tema centrala incheierea pacii cu diverse tari din Europa. Deasupra semineului de marmura din Salonul Pacii se gaseste pictura "Louis XV offrant ses deux filles en témoignage de paix à l'Europe".

Camera Reginei
Abia in a III- a etapa a lucrarilor (1678- 1684)  a fost construita Sala Oglinzilor, intre apartamentele regelui si ale reginei, impreuna cu Salonul Razboiului si Salonul Pacii. In aceasta perioada Louis XIV si-a stabilit resedinta permanenta la Versailles, alaturi de familia regala, curteni, ministri si slujitorii aferenti. Ulterior, s-a mai lucrat la  constructia actualei capele a castelului si la  marirea apartamentelor regelui. In 1710, cu 5 ani inaintea mortii regelui Louis XIV, lucrarile la  Versailles inceteaza. Louis XIV si-a definitivat capodopera, simbol al absolutismului regal si incarnarea artei clasice franceze.
Sala Oglinzilor este o opera de arta a  vremii respective, realizata de catre Mansart. Sala cuprinde 17 ferestre imense, carora le corespund, pe peretele opus, arcade placate cu oglinzi. In vremurile acelea, cand cea mai mica oglinda costa enorm de mult, lucratorii francezi au reusit sa fabrice oglinzi de o marime si o calitate exceptionala, fapt care a dus la interdictia importurilor oglinzilor din Venetia. Plafonul este decorat de catre Charles le Brun, cu 30 de picturi care ilustreaza realizarile regelui Louis XIV. In timpul lui Louis XIV Sala Oglinzilor a avut mai mult rol de trecere, insa de-a lungul timpului a  gazduit mai multe evenimente importante (cum ar fi casatoria lui Louis XVI cu Maria Antoaneta). Sala Oglinzilor a  trecut printr-un proces de restaurare major intre 2004 si 2007, costurile aferente restaurarii ridicandu-se la 12 milioane de euro.
Aglomeratia din Sala Oglinzilor...

Capela Regala, vazuta de la primul nivel
Capela Regala, vazuta de la al II- lea nivel
Ulterior mortii lui Louis XIV, regele Louis XV (stra-nepotul lui Louis XIV), aflat la o varsta frageda, este crescut de Regent in alta locatie, insa la varsta de 12 ani regele revine cu intreaga curte la Versailles. Dupa un abandon de aproximativ 7 ani, Versailles-ul a  avut nevoie de o serie de reparatii pentru a-si recapata stralucirea. Louis XV si-a pus amprenta asupra Versailles-ului prin modificarea apartamentelor regelui, amenajarea salonului lui Hercule si prin construirea unei opere regale.
Salonul lui Hercule (situat in Marele Apartament al Regelui) este locul in care se intalnesc mai multe opere de arta: imensul semineu este construit din marmura de Antin si este ornat cu  decoratiuni de  bronz; deasupra semineului se gaseste pictura in ulei a lui Véronèse, cu tema religioasa, "Rebecca si Eliezer", care dateaza din anii 1550-1580; pe peretele opus semineului se gaseste alta pictura de dimensiuni mari apartinand tot lui Véronèse. Pictura poarta numele de "Le Repas chez Simon le pharisien" si prezinta o scena cu tema religioasa. Plafonul a  fost decorat cu o fresca, numita L'apothéose d'Hercule, si cuprinde 142 de personaje.
Salonul lui Hercule - semineul

Salonul Razboiului - detaliu

Plafon - detaliu
Un lucru interesant este faptul ca in urma unui recensamant al curtii regale, s-a constatat ca la Versailles locuiau, in anul 1722, 4000 de persoane in castelul propriu zis si inca 2700 de servitori in dependinte. Cand te  gandesti ca unele localitati au o populatie de aproximativ 7000 de suflete, atunci intelegi imensitatea acestui castel, in care au trait atatia oameni.
Louis XVI (nepotul lui Louis XV), ultimul rege din dinastia de Bourbon, isi lasa amprenta asupra Versailles-ului prin construirea unei biblioteci. Odata cu inceperea revolutiei franceze in 1789, Versailles-ul sufera multe stricaciuni datorita multimii furioase care cerea moartea regelui si a reginei. Intreaga mobila este vanduta, multe dintre piese ajungand sa decoreze palatul Buckingham sau Windsor, in Marea Britanie. Multe dintre operele de arta ajung la Louvre, care in anul 1792 a  devenit  muzeu.





Ulterior, in  timpul imperiului francez, Napoleon I a  inceput lucrarile de restaurare ale castelului, ajungandu-se ca, in timpul domniei regelui Louis Philippe I, Versailles-ul sa fie trasformat in muzeu. Muzeul a fost inaugurat in 1837 si a fost dedicat « à toutes les Gloires de la France », cum spun francezii.
Nu am facut foarte multe poze, datorita aglomeratiei... Majoritatea au iesit foarte prost, asa ca am incercat sa aleg cateva mai "reusite" ca sa iti faci o idee despre interior. Oricum nu poti sa iti dai seama din poze cat de frumos, de maret si de imens este totul. Plus ca am preferat sa admir incaperile in putinul timp pe care l-am avut, deoarece, vrand - nevrand, multimea din jur te forta sa inaintezi destul de rapid. Cel mai bine este sa mergi acolo si sa te convingi cu proprii tai ochisori ca Versailles-ul este un loc extraordinar.
Articolul acesta e  putin mai greoi, datorita informatiilor istorice sau referitoare la arta. Daca nu esti un pasionat, sunt sigura ca ai sarit multe randuri si ai citit doar ceea ce este ingrosat. Sau te-ai uitat doar la poze. Nu e  nimic, fiecare cu preferintele lui. Dar eu sper ca ti-am trezit totusi interesul si ca te-am convins sa iti doresti macar sa vizitezi si interiorul castelului. Te  asigur ca  merita si ca nu vei pleca de acolo dezamagit. Iar daca esti un pasionat de astfel de detalii, te anunt ca ceea ce am scris eu aici sunt doar niste informatii foaarte generale referitoare la evolutia castelului de-a lungul timpului, dar care, sper eu, iti vor starni curiozitatea in legatura cu acest loc.

Iti doresti sa vizitezi castelul Versailles?
Cum ti s-a parut vizita in interiorul castelului (in cazul in care l-ai vizitat)?

4 comentarii:

  1. Dupa cum ti-am mai spus, daaaa, imi doresc sa vizitez Versailles-ul foarte mult!!! Interiorul arata magnific, acum chiar ca imi doresc sa ajung mai repede acolo! Sala Oglinzilor este intr-adevar foarte aglomerata... Chiar este pacat ca nu se pot admira in liniste toate aceste frumuseti... Sa vedem cum va fi cand voi merge si eu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar daca este aglomerat, trebuie sa incerci sa treci peste acest aspect si sa te bucuri de ceea ce vezi. Este pacat sa iti irosesti timpul enervandu-te fara rost, pentru ca vei rata tot ceea ce este frumos. La inceput si eu m-am enervat, dar apoi am ignorat aglomeratia, ca sa pot sa inteleg si eu ceva din ceea ce am vazut.

      Ștergere
  2. Pai de-aia, mai nene, le-au taiat francezii capetele! Uite in ce lux si opulenta traiau! :))
    Glumesc, desigur! Articolul tau mi-a facut pofta sa vizitez Versailles. Poate mai la toamna imi programez un weekend intr-acolo, sper ca e ceva mai liber atunci.
    PS. Dupa ce am citit articolul tau aseara, am cautat mai multe despre Versailles pe net - m-ai facut curioasa. Am gasit doua documentare interesante pe youtube, unul despre mobilier si altul despre istoria castelului. Nu m-am culcat pana nu le-am vazut :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))Da, chiar traiau in lux... Cand mergi acolo, sa imi spui si mie daca a fost mai liber, pentru ca sunt tare curioasa. Oricum eu mai vreau sa merg o data acolo, ca sa vizitez ceea ce nu am ajuns sa vad din gradini, plus domeniul Mariei Antoaneta. O sa caut si eu documentarele respective:).

      Ștergere