miercuri, 5 august 2015

Romanticul Bacharach si castelul Stahleck

Continui mini seria despre cele patru castele de pe Valea Rinului Mijlociu, cu vizita la castelul Stahleck, castel care este situat pe un deal ce domina romanticul si pitorescul orasel Bacharach. Castelul se afla intre Bingen si Sankt Goar, pe portiunea de 65 de km care este impanzita cu castele si care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Din Saarbruecken sunt aproximativ 150 km cu masina, pana in zona respectiva.

Fotografia mea preferata de la castelul Stahleck

Cand am ajuns in Bacharach am fost surprinsa de frumusetea pe care o emana acest orasel. Bacharach este construit in stil tipic nemtesc, romantic, cu alei de piatra, casute cu barne de lemn, frumos vopsite, cu cate un mesaj scris chiar sub acoperis si cu o multime de flori vesele si colorate, care impodobesc toate ferestrele. Prima atestare documentara a oraselului dateaza inca de la inceputul secolului al XI-lea, iar unele case din localitate dateaza de prin anii 1300. Inchipuie-ti cum ar fi sa traiesti intr-o astfel de casa, veche de cateva sute de ani. Cata istorie si cate  povesti ascund acele ziduri...










 Noi am parcat masina pe una dintre stradutele de piatra si am pornit sa exploram orasul. Fiecare straduta, fiecare casuta, fiecare fereastra cu flori te imbie sa o admiri si sa ii faci o multime de poze. Pe strada principala gasesti numeroase restaurante, cafenele, pensiuni si magazine cu suveniruri din lemn sau cu vinuri locale. Daca reusesti sa te plimbi prin tot orasul, o sa descoperi ca acesta este inconjurat de ziduri de aparare si ca are mai multe turnuri care au scapat neatinse de numeroasele razboaie la care au asistat. Unele portiuni din ziduri se pot vizita, daca esti pasionat de astfel de detalii. 
Mie mi-a facut placere sa ma plimb pe stradutele inguste de piatra, sa admir in tacere fiecare coltisor si sa imortalizez in fotografii ceea ce mi s-a parut mie mai frumos si mai interesant. Am avut noroc si de vreme relativ buna. A fost destul de innorat, insa ploaia a hotarat sa nu ne strice ziua. Iar din cand in cand a mai iesit si soarele, ceea ce a facut ca intreg orasul sa straluceasca, la propriu, sub mangaierea razelor sale calde.





Una dintre portile de intrare in oras

Dupa ce ne-am plimbat pe toate stradutele din romanticul oras, am inceput sa urcam spre castelul Stahleck, pe langa biserica St. Peter. Drumul este marcat si incepe fix in spatele bisericii. Poteca este destul de abrupta, fiind alcatuita din portiuni cu trepte de beton, de lemn sau pur si simplu de piatra. Cand ajungi aproape de castel, drumul se transforma intr-o poteca simpla, de pamant. Daca nu vrei sa faci sport pana in varful dealului, exista un drum pe care poti ajunge la castel si cu masina. Depinde de tine sa alegi varianta cea mai convenabila pentru tine.
Inca din oras poti vedea, pe o platforma situata aproape de baza dealului, o capela gotica neterminata, numita Wernerkapelle. Cand urci spre castel, treci exact pe langa ea. Cerul se vede incredibil prin ferestrele sale inalte.

Biserica St. Peter

Wernerkapelle

Wernerkapelle

Biserica St. Peter vazuta de la Wernerkapelle
Revenind la castel, iti spun ca acesta dateaza de prin anii 1100, cand a  fost construit de catre arhiepiscopul de Cologne. De-a lungul timpului a  avut mai multi proprietari si a fost distrus in nenumarate randuri, ajungand o ruina in urma razboiului palatinat pentru succesiune. Prin anii 1900 s-a inceput reconstructia acestuia, iar astazi serveste drept hostel. In consecinta, interiorul nu poate fi vizitat, dar nimeni nu te opreste sa vizitezi curtea interioara si sa admiri Rinul de pe terasa de piatra.
La  Bacharach as vrea sa petrec odata un weekend intreg, caci oraselul este atat de simpatic si de romantic, incat este imposibil sa nu te relaxezi daca stai aici cateva zile. Un plan pentru viitor, probabil pentru la anul, cand o sa vreau sa evadez pentru cateva zile. 
Si cu acest articol inchei seria despre castelele de pe Rinul de Mijloc, castele vizitate de mine, bineinteles. Cel putin pentru anul acesta, cred, caci urmatoarele luni se anunta aglomerate, iar planurile nu includ si alte castele pe Rin. Dar nu se stie niciodata, nu?

Drumul spre castel

Freedom!!!





Rinul





 Oricum, eu iti recomand,  in cazul in care te tenteaza sa vizitezi aceasta zona, situata intre Mainz si Koblenz, sa o faci vara si sa urmaresti prognoza meteo cu atentie, caci iti doresti sa  prinzi vreme  buna aici. Soarele schimba fata oricarui loc, este adevarat, insa aici, pe Rin, cred ca soarele contribuie enorm la imaginea deosebita pe care ti-o ofera aceste locuri.
Sper ca te-am ajutat sa iti faci o parere despre aceasta zona minunata, care a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO. Inainte de a  ajunge acolo nu am avut mai asteptari, deoarece nu am gasit prea multe articole detaliate ale celor care au mai vizitat zona. Am gasit doar pareri generale si articole scrise despre toate  obiectivele din zona la un loc, fapt care nu m-a convins prea tare daca merita vizitat sau nu. Insa cand am ajuns acolo si am vazut cat de pitoresti sunt locurile, am decis ca fiecare castel si fiecare orasel in parte merita un articol separat.

Te  tenteaza sa vizitezi castelele de pe Rinul de Mijloc?

2 comentarii:

  1. Si am ajuns si la ultimul, ce pacaaat! Mai vreau articole cu castele! Ai dreptate ca aici orasul este cel impresionant. Dar si panorama de la castel este nepretuita. Sa stii ca dupa ce am citit articlolele tale, chiar imi doresc sa vizitez si eu zona asta. Nu m-am gandit pana acum ca as putea face o astfel de excursie, dar sa stii ca ma tenteaza gandul acesta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca mergi, te rog sa imi spui si mie cum ti s-a parut. Ma refer la diferenta intre ce ai citit si cum arata in realitate, pentru ca mie mi se par toate mult mai frumoase in realitate. O sa mai scriu articole despre castele, caci sigur voi mai vizita altele, pentru ca imi plac mult, dupa cum am mai spus. Dar cel putin pentru iulie am incheiat cu castelele. Vom vedea ce aduc lunile urmatoare!

      Ștergere